Sperm üretimi ( spermatogenez ) erkeklerin hayalarında yani testislerinde gerçekleşir. Sperm oluşumu erkeklerde ergenlik çağı ile başlar ve testiküler bir hasar oluşmadıkça yaşlılık dönemine kadar devam eder.
Testislerin içinde seminifer tübül denilen kılcal borucuklar ve çevre dokular vardır. Bu kılcal borucuklar o kadar çoktur ki, bir araya getirilse uzunluğu yaklaşık 250 metreyi bulur. Beyinden salgılanan hormonların etkisi ile ( FSH, LH ) testis uyarımı olur.
Testislerde de testosteron denilen erkeklik hormonu salgılanır. Bu çoklu hormonal etki ile de testislerin kılcal borucukları içerisinde belirli bir sıra ile spermler üretilir.
Önce ana hücre spermatogonium sonra sırası ile primer spermatosit, sekonder spermatosit, spermatid ve en son spermatogonia oluşur. Gebelik sağlayacak olan hücre spermatogoniadır ve günlük konuşmalarımızda sperm olarak adlandırırız.
Her bir spermin üretimi yaklaşık 64 -72 gün arasındadır. Normal bir insan testisi hergün 10 milyona yakın sperm üretir.
Normal bir erkekte de sperm sayısı 15 – 200 milyon arasındadır. Tabi bu milyonlarca spermler arasında sadece bir tanesi mutlu sona ulaşır ve kadının yumurtası ile birleşerek gebelik oluşur.